EFFECTS OF THE COVID-19 PANDEMIC FOR FAMILY AGRICULTURE, ENVIRONMENT AND THE ECONOMY IN BRAZIL

Main Article Content

Taiane Aparecida Ribeiro Nepomoceno

Abstract

This article deals with the impacts of the Covid-19 pandemic on economic processes, family farming and the environment in Brazil. The pandemic caused by the SARS-CoV-2 virus has strongly impacted different sectors. Numerous production processes were affected by sanitary measures; the stoppage or reduction of activities has raised problems of income generation, unemployment and poverty. In family farming, the pandemic has had impacts, especially in relation to the flow of production, increased social vulnerability and reduction in producer income. Consequently, by the mode of consumption and behavioral actions, environment has also been harmed, both by the inefficient management of waste, and for issues that go beyond the character of degradation in its aspects, but that concern, above all, the idea of economy that is above sustainability. Based on this, it was concluded that the Covid-19 pandemic has been gaining ground in a scenario of individualism, socio-environmental degradation and changing patterns, economic, evidencing, above all, the need for the implementation of public policies for family agriculture in Brazil.

Article Details

How to Cite
NEPOMOCENO, T. A. R. . EFFECTS OF THE COVID-19 PANDEMIC FOR FAMILY AGRICULTURE, ENVIRONMENT AND THE ECONOMY IN BRAZIL. Conjuncture Bulletin (BOCA), Boa Vista, v. 7, n. 21, p. 86–96, DOI: 10.5281/zenodo.5399498. Disponível em: https://revista.ioles.com.br/boca/index.php/revista/article/view/461. Acesso em: 3 jul. 2024.
Section
Articles

References

ALVES, A. R.; HANNA, M. D. “Impacto da pandemia do coronavírus sobre a produção de lixo hospitalar: uma investigação”. Brazilian Journal of Health Review, vol. 4, n. 2, 2021.

ARAÚJO, E. C. S.; SILVA, V. F. “A gestão de resíduos sólidos em época de pandemia do Covid-19”. GeoGraphos, vol. 11, n. 129, 2020.

BREITENBACH, R. “Estratégias de enfrentamento dos efeitos da pandemia na agricultura familiar”. Desafio Online, vol. 9, n. 1, 2021.

CARVALHO, J. R. M.; CARVALHO, E. K. M. A.; LIRA, W. S. “Estudo dos indicadores de sustentabilidade da agricultura familiar: o caso da comunidade de Vieirópolis, PB”. Revista Meio Ambiente e Sustentabilidade, vol. 3, n. 2, 2013.

CLAUDINO, L. S. D. “Impactos dos primeiros meses de pandemia de covid-19 para a agricultura familiar paraense e como a agroecologia pode apoiar a superação”. Ambiente: Gestão e Desenvolvimento, vol. 1, n. 1, 2020.

IICA - Instituto Interamericano de Cooperação para a Agricultura. La agricultura familiar y el abastecimiento agroalimentario ante la pandemia Covid-19 en América Latina y el Caribe. San José: IICA, 2020.

JOAQUIM JUNIOR, C. Z.; BARBOSA, I. J.; CARVALHO, L. B. “Os desafios da agricultura familiar após pandemia da Covid-19”. Revista Agronomia Brasileira, vol. 4, n. 1, 2020.

LE QUERE, C. et al. “Temporary reduction in daily global CO2 emissions during the COVID-19 forced confinement”. Nature Climate Change, vol. 1, n. 10, 2020.

PAULA, L. F. “A crise do coronavírus e as políticas contracíclicas no Brasil: uma avaliação”. IE-UFRJ Discussion Paper, vol. 1, n. 16, 2021.

PORSSE, A. A. et al. lmpactos Econômicos do COVID-19 no Brasil. Curitiba: NEDUR/UFPR, 2020.

SAN MARTIN, M. C.; SAN MARTIN, M. C. “Condições atuais das emissões dos poluentes atmosféricos durante a quarentena da Covid-19 e as perspectivas futuras”. Boletim de Conjuntura (BOCA), vol. 2, n. 5, 2020.

SENHORAS, E. M. “O campo de poder das vacinas na pandemia da covid-19”. Boletim de conjuntura (BOCA), vol. 6, n. 18, 2021.

SESSA, C. B. et al. “Das recentes crises econômicas à crise da covid-19: reflexões e proposições para o enfrentamento da pandemia na economia brasileira e capixaba”. IFESciência, vol. 6, n. 1, 2020.

SILVA, D. S. C.; SANTOS, M. B.; SOARES, M. J. N. “Impactos causados pela covid-19: um estudo preliminar”. Revista Brasileira de Educação Ambiental, vol. 15, n. 4, 2020.

SILVA, C. M. et al. “A Pandemia de COVID-19: Vivendo no Antropoceno”. Revista Virtual de Química, vol. 12, n. 4, 2020.

SILVA, S. D. et al. “Ciência e crise ambiental em meio a incêndios e pandemia”. Ambiente & Sociedade, vol. 24, n. 1, 2021.

SOUSA, N. D.; JESUS, M. E. R. “Monitoramento de notícias divulgadas na mídia em tempos de pandemia da covid-19 e sua relação com a agricultura familiar do Tocantins”. Holos, vol. 37, n. 1, 2021.

SOUSA, D. N.; JESUS, M. E. R.; BERALDO, K. A. “Impactos da pandemia da covid-19 e estratégias para a inclusão produtiva de agricultores familiares no Tocantins: estudo de caso na Cooprato”. Revista Movimentos Sociais e Dinâmicas Espaciais, vol. 10, n. 1, 2021.

SOUZA, L. P. “A pandemia da COVID-19 e os reflexos na relação meio ambiente e sociedade”. Revista Brasileira de Meio Ambiente, vol. 8, n. 4, 2020.

TRECE, J. C. C. “Pandemia de covid-19 no Brasil: primeiros impactos sobre agregados macroeconômicos e comércio exterior”. Boletim de Economia e Política Internacional, vol. 1, n. 27, 2020.

VALADARES, A. A. et al. Desenvolvimento rural: políticas sociais. Brasília: IPEA, 2021.

VIEIRA FILHO, J. E. R. “Coronavírus e os impactos no setor agropecuário brasileiro”. Revista de Política agrícola, vol. 29, n. 2, 2020.