PLANTING SIMULATION TO ESTIMATE THE CROP COEFFICIENT OF IRRIGATED TOMATO ACCORDING TO THE FAO-56 METHODOLOGY

Main Article Content

Andresa da Silva Pereira
Wady Lima Castro Júnior
Oswaldo Palma Lopes Sobrinho
Marconi Batista Teixeira

Abstract

Studies on evapotranspiration (ET) as well as accurate crop coefficient (cc) values are important for irrigation water management, agricultural planning and water resources. The objective of this study was to estimate the local crop coefficient (dual cc) of tomato (Solanum lycopersicum L.), using the methodology of the Food and Agriculture Organization – FAO (Bulletin-56) in irrigated cultivation with the drip system. A planting simulation was carried out to estimate tomato cc and meteorological data (average air temperature, relative air humidity, wind speed and solar radiation) were obtained from the automatic agrometeorological station, installed in the experimental field of the Federal Institute of Education, Science and Technology of Maranhão, located in the municipality of Codó, MA. The evapotranspiration estimate was performed based on the standard Penman-Monteith (PM) methodology with the aid of the Ref-ET® software. As for the cc estimate, the Microsoft Excel 2010® spreadsheet was used according to the instructions contained in Annex 8 of the FAO Bulletin – 56. The evapotranspiration of irrigated tomato was 506.53 mm for the entire crop cycle, which corresponds to an average value of 3.75 mm day-1. The cc values found for irrigated tomato under edaphoclimatic conditions in Codó, MA were: 0.15 (initial); 0.15 – 1.01 (development); 1.01 (production) and 1.01-0.66 (final).

Article Details

How to Cite
PEREIRA, A. da S.; CASTRO JÚNIOR, W. L.; LOPES SOBRINHO, O. P. .; TEIXEIRA, M. B. PLANTING SIMULATION TO ESTIMATE THE CROP COEFFICIENT OF IRRIGATED TOMATO ACCORDING TO THE FAO-56 METHODOLOGY. Conjuncture Bulletin (BOCA), Boa Vista, v. 16, n. 48, p. 666–680, 2023. DOI: 10.5281/zenodo.10445820. Disponível em: https://revista.ioles.com.br/boca/index.php/revista/article/view/2973. Acesso em: 3 jul. 2024.
Section
Essays

References

ALLEN, R. G. et al. Crop evapotranspiration: guidelines for computing crop requirements. Rome: FAO, 1998.

ALLEN, R. G. REF-ET: Reference evapotranspiration calculation software for FAO and ASCE standardized equations. Moscow: University of Idaho, 2000.

ALVARENGA, M. A. R. “Origem, botânica e descrição da planta”. In: ALVARENGA, M. A. R. Tomate: produção em campo, casa de vegetação e hidroponia. Lavras: Editora da UFLA, 2013.

ALVES JUNIOR, J. et al. “Diagnosis of irrigation management in the industrial tomato crop in Goiás, Brazil”. Chemical Engineering Transactions, vol. 87, n. 1, 2021.

CLEMENTE, F. M. V. T.; BOITEUX, L. S. (ed.). Produção de tomate para processamento industrial. Brasília: Embrapa, 2012.

CORREIA FILHO, F. L. Projeto Cadastro de Fontes de Abastecimento por Água Subterrânea, estado do Maranhão: relatório diagnóstico do município de Codó. Teresina: CPRM, 2011.

DALSASSO, L. C. M. Consumo de água e coeficiente de cultura do tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill.) e do pepino (Cucumis sativus L.) cultivados em estufa plástica (Dissertação de Mestrado em Agronomia). Santa Maria: UFSM, 1997.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. “Cidades e Estados”. IBGE [2021]. Disponível em: . Acesso em: 02/11//2023.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. “Codó”. IBGE [2023]. Disponível em: . Acesso em: 02/11//2023.

KOTTEK, M. et al. “World Map of the Köppen-Geiger climate classification updated”. Meteorologische Zeitschrift, vol. 15, n. 1, 2006.

LIMA, A. A. C. Solos e aptidão edafoclimática para a cultura do cajueiro no município de Codó, Maranhão. Fortaleza: Embrapa, 1998.

MAROUELLI, W. A.; SILVA, H. R.; SILVA, W. L. C. Irrigação do tomateiro para processamento. Brasília: Embrapa, 2012.

PALARETTI, L. F. Estimativa da evapotranspiração do tomateiro em dois sistemas de condução. Viçosa: Editora da UFV, 2003.

PIZARRO, F. Riegos localizados de alta frecuencia (RLAF): goteo, microaspersión, exudación. Madrid: Ediciones Mundi-Prensa, 1990.

SANTANA, M. J. et al. “Evapotranspiração e coeficiente de cultura do tifton-85 em Uberaba/MG”. Global Science and Techonology, vol. 3, n. 3, 2016.

SANTOS, H. G. et al. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Brasília: Embrapa, 2018.

SEDIYAMA, C. G.; RIBEIRO, A.; LEAL, B. “Relações Clima-Água-Planta”. In: SOCIEDADE BRASILEIRA DE ENGENHARIA AGRÍCOLA. (org.). Manejo de Irrigação. Lavras: Editora Suprema, 1998.

TAIZ, L. et al. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. Porto Alegre: Editora Artmed, 2017.

TAVARES, A. R. A. Cultura do tomate (Lycopersicon esculentum L.) irrigado por gotejamento subsuperficial (Trabalho de Conclusão de Curso de Graduação em Tecnologia em Irrigação e Drenagem). Urutaí: IF-Goiano, 2012.